Wednesday, 16 November 2016

ZAŠTO SE PLAŠIMO GLUTENA!?!

Pozdrav svima 😊,


Prije nego uopće krenem pisati o temama prehrane želim samo naglasiti da ću sve postove koje budem objavljivala pisati na način da bude razumljiv svima onima koji ne koriste stručnu terminologiju moje struke,te da ću vam na što jednostavniji način pokušati približiti izabrane teme.

Sigurno ste već milion puta iz medija čuli kako je gluten loš, te da su proizvodi koji ga ne sadrže „zdravi“ tzv. (gluten free proizvodi).

Krenimo od toga što je to gluten?

Gluten je glavni protein u zrnu pšenice koji ima viskozna i elastična svojstva te omogućava postizanje jedinstvene teksture i okusa tijesta koje se priprema od pšeničnog brašna.
Sastojak je kruha, kolača i tjestenina nego često i skriveni sastojak industrijski pripremljenih juha, umaka, slatkiša i suhomesnatih proizvoda.

Vjerovatno se sada pitate zašto je on opasan!?!

Gluten i sva hrana koja ga sadrži isključivo je opasan kod ljudi koji imaju autoimunu bolest koju nazivamo celijakija. Kod osoba koje imaju celijakiju konzumacijom ove hrane dolazi do upale crijevnih resica te jasnih simptoma netolerancije poput dugotrajnih proljeva ili brojne, obilne, masne, pjenušave stolice, gubitak tjelesne mase, gubitak teka, nadutost trbuha, psihičkog nezadovoljstva. Ovo se događa jer njihov probavni sustav ne može razgraditi gluten što dovodi do doživotne nepodnošljivosti glutena.
Bolest se liječi  bezglutenskom prehranom čijim planiranjem od strane nutricionista pomažu i svi ovi proizvodi koji ga ne sadrže (gluten free proizvodi; česta oznaka na ovakvim proizvodima).

Oznaku "bez glutena" možemo vidjeti kod proizvoda koji ih sadrže u visokim količinama poput kruha, tjestenina, umaka, juha, žitarica za doručak itd. Upravo način proizvodnje koji izostavlja gluten dovela je do toga da i ljudi koji imaju celijakiju mogu konzumirati ovakve proizvode.

Sve što želim reći ovim putem je da su ovi proizvodi namjenjeni upravo ljudima kojima je dijagnosticirana celijakija te bilo koji oblik osjetljivosti na gluten.
Kod ljudi koji nemaju istoimenu bolest hrana koja ga sadrži ne predstavlja nikakvu opasnost. Ono što je opasnost u svemu ovome je VELIKA KOLIČINA konzumacije ovih proizvoda koji ga sadrže te upravo one dovode do debljine. Nije gluten krivac za debljanje nego količina proizvoda koje konzumiramo poput kruha,tjestenina i pekarskih proivoda, krafni i peciva, a gluten se samo pukim slučajem nalazi u njima. Što znači da ako nemate gore navedene simptome nakon konzumacije ovakih proizvoda ili dijagnosticiranu celijakiju ne trebate imati strah od glutena. Ono što želim reći da ako zdrava osoba pojede bilo koji od proizvoda koji ne sadrže gluten neće imati nikakve štete, ali ni koristi, te ako ih konzumirate ne znači da se hranite „zdravo“.
Sve ovo samo je dobar marketing koji nam mediji serviraju svakodnevno, a proizvodnja ovih proizvoda dovela je samo do velike koristi ljudima s ovom bolešću čija je prehrana tim putem obogaćena i olakšana.




Nadam se da vam je tema zanimljiva i razumljiva, te ako imate bilo kakve prijedloge ili teme koje vas zanimaju u vezi prehrane pišite mi u komentare ili na mail: milicablog24@gmail.com

Follow my blog with Bloglovin

0 komentari:

Post a Comment

Copyright © 2015 Body and fashion blender